24Wrz 2018

Tego jeszcze nie było!

Jak co roku obchodziliśmy w powiecie święto plonów. W tym roku wszystkie samorządy gościła Miasto i Gmina Polanów oraz Polanowski Ośrodek Kultury i Sportu. Jednak jeszcze nigdy tyle przestrzeni nie miały na nich lokalne powiatowe organizacje pozarządowe…

W części oficjalnej oprócz tradycyjnego dzielenia chlebem dożynkowym nie zabrakło licznych podziękowań, wyróżnień i odznaczeń, występów artystycznych, konkursów i pysznego poczęstunku. My jednak zachęcaliśmy przez cały dzień licznie przybyłych mieszkańców powiatu do zapoznania się ze stoiskami wystawienniczymi NGO. Wśród naszych gości licznie przybyli członkowie Ochotniczych Straży Pożarnych i Młodzieżowych Drużyn Pożarniczych z Będzina, Dobrzycy i Mścic, którzy zaprezentowali się w pięknych czerwonych hełmach oraz mundurach galowych i koszarowych. Pysznymi ciastami odwiedzjących nasze stoiska częstowały członkinie Akademii Seniora działającej aktywnie w sianowskiej wspólnocie. Stowarzyszanie Lepsze Jutro działające na rzecz osób niepełnosprawnych zachęcało do zakupu ozdobnej ceramiki użytkowej wykonanej przez podopiecznych Środowiskowego Domu Samopomocy w Będzinie. Przy naszym namiocie nie zabrakło także Stowarzyszenia Hobbiton z Sierakowa Sławieńskiego, które prowadziło warsztaty rękodzielnicze dla dzieci i młodzieży opowiadając przy okazji o legendach ziemi sianowskiej. W związku z tym, że sport jest mocnym akcentem sektora pozarządowego każdej gminy, nie mogło zabraknąć i jego reprezentantów. Byli z nami żacy ze Stowarzyszenia Sportowego Gminy Będzino reprezentujący drużynę piłkarską Bajgiel Będzino oraz  UKSu Lotnik Rosnowo z Gminy Manowo zajmującego się m.in. zapasami i strzelectwem. Z kolei Stowarzyszenie na rzecz rozwoju gminy Będzino – jako niedawno powstały podmiot chwaliło się pierwszymi sukcesami w pozyskanych dotacjach. Stoisko urozmaiciła również reprezentantka Konopiejki – stowarzyszenia zajmującego się propagowaniem leczniczego i kulinarnego wykorzystania konopii.

Największą atrakcją targów okazały się jednak przybyłe alpaki o imionach Szczepan i Tońcio z zaprzyjaźnionej Fundacji Hearts WorldWide z Sierakowa Sławieńskiego. Wokół zwierząt licznie zgromadzona publiczność mogła posłuchać o działaniach organizacji i celach jakie realizuje na rzecz mieszkańców miasta i gminy Sianów.

Podczas tegorocznych dożynek w Polanowie pozarządowa przestrzeń rozkwitła. Organizacje miały okazję promować siebie, swoje produkty i działania, a także nawiązać kontakty podczas networkingu.

Byli z nami przedstawiciele:
– Sianowskiej Akademii Seniora,
– Stowarzyszenia na rzecz Rozwoju Gminy Będzino,
-naszej Fundacji ROEFS,
– Stowarzyszenia Lepsze Jutro z Będzina,
– Stowarzyszenia Hobbiton z Sierakowa Sławieńskiego,
-SOMGORSI z Sianowa,
-Stowarzyszenia Na Recz Rozwoju Wsi Sucha Koszalińska,
– Ochotniczej Straży Pożarnej i Młodzieżowych Drużyn Pożarniczych z Dobrzycy i Mścic,
– Fundacji Hearts WorldWide z Sierakowa Sławieńskiego
– UKSu Lotnik Rosnowo,
-Gminnej Organizacji Turystycznej z Sianowa,
– Stowarzyszenia Victorii Sianów,
– Klubu Sportowego Bajgiel Będzino,
-UKS Kometa Sianów.

Jesteśmy przekonani, że targi NGO na stałe wpiszą się w harmonogram dożynek powiatowych i skutecznie zintegrują lokalny III sektor.

Wszystkim zaangażowanym, wolontariuszom i wystawiającym się NGO – dziękujemy za wspólnie spędzony czas, integrację i promocję działań pozarządowych w regionie!