03Maj 2017

aaaaaaaaa28 kwietnia, w piątkowe popołudnie w goleniowskiej bibliotece odbyła się debata dotycząca istniejącej w samorządzie uchwały ws. trybu i kryteriów oceny wniosków o realizację inicjatywy lokalnej.

Jej panelistami byli: Tomasz Banach – zastępca Burmistrza; Łukasz Mituła, Czesław Majdak – przewodniczący obecnej i poprzedniej kadencji RM Goleniowa oraz Agata Szewczyk – moderatorka 3 partycypacyjnych procesów przyjęcia uchwał w zachodniopomorskich samorządach.

***
Debata była bardzo emocjonująca, jej inicjator i prowadzący Bartosz Wilk w swoim raporcie dokonał analizy zapisów uchwały, poddał pod dyskusję istniejące kryteria i potrzebę wniesienia zmian.
Dwa i pół roku obowiązywania uchwały i 4 edycje naborów wniosków dały podwaliny do oceny obecnego stanu rzeczy i refleksji na jakością tworzonego prawa.
Agata Szewczyk – z Fundacji ROEFS, przedstawiała uczestnikom dobre praktyki i rozwiązania innych samorządów, mówiła o potrzebie uspołecznienia całego procesu i dokonania pilnej ewaluacji.

Spotkanie zainicjowało kolejne stadium prac nad aktualizacją uchwały, stało się przyczynkiem do włączania obywateli w kolejne etapy tworzenia dokumentu, szerokiej edukacji w zakresie składania wniosków i popularyzowania idei inicjatywy lokalnej (wg definicji Art. 19b ustawy o dppiw) wśród mieszkańców.

My dziękujemy organizatorom za zaproszenie i akcji Masz Głos za patronat.
Trzymamy kciuki za Gminą Goleniów i nową jakość tworzonego prawa.

Pełna relacja dostępna tutaj: https://www.facebook.com/Bartosz.Wilk.BW?fref=ts