17Lip 2017

plakat_zajezierze_mJuż 22 lipca 2017r (w sobotę), o godz. 16.30 w świetlicy wiejskiej w Zajezierzu zorganizowana zostanie wystawa etnograficzna! Wyjątkowa, bowiem stworzona przez samych mieszkańców, będących jej twórcami i bohaterami. Jedyna w swoim rodzaju, upamiętniająca dzieje i tradycje sołectwa, bogata w obrazy historii i prawdziwe wydarzenia.

W imieniu grupy inicjatywnej, sympatyków sołectwa i pierwszych osadników – serdecznie zapraszamy wszystkich mieszkańców Gminy Łobez na wyprawę i jednocześnie niepowtarzalne spotkanie z przeszłością! W programie zaplanowano, wernisaż obrazów dziejów Zajezierza, prelekcję historyczną, spotkanie z pierwszymi osadnikami i słodki poczęstunek.

Jest to pierwsza w gminie – wspólna inicjatywa mieszkańców i samorządu, popularyzująca dziedzictwo kulturowe sołectwa, jego historię i tożsamość regionalną mieszkańców, realizowana w ramach zadania pn. ”Ocalić od zapomnienia – Zajezierze pełne historii i tradycji”, realizowanego we współpracy mieszkańców sołectwa z Gminą Łobez.